YOUNG 

ESSENTIALS
Ett kreativt, kärleksfullt kaos


Dionne är småstadstjejen från Umeå som hittar inspiration och driv
i olikheterna hos människorna som omger henne.

“Anledningen till att du utvecklas, det beror inte bara på sånglärare och teknikövningar, det handlar lika mycket om människorna runt omkring. Både i din närhet, dina sociala relationer, och folk från branschen. Att hitta och umgås med olika sorters människor är en stor drivkraft för mig. Både socialt och kreativt. Det skapar en viss trygghet som jag inte riktigt kan förklara. Här på Fryshuset finns alla olika stilar och driv och passioner! Det är lätt att hitta och inspireras av olika genres, testa olika stilar och uttryck. Det är inte konstigt här, som det skulle varit på andra ställen. Och det är ju mycket mer intressant att umgås med folk som är och beter sig olika! Det har jag alltid tyckt.” - Dionne


“En stor drivkraft för mig har alltid varit att hitta och umgås med olika sorters människor. “
Dionne är småstadstjejen från Umeå som flyttade till storstan och som planerar att fortsätta ut i världen för att satsa på musiken. På Fryshuset hittade hon snabbt det kreativa, kärleksfulla kaos som inspirerar henne och som ger henne driv för att arbeta mot sitt mål.

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag är en småstadstjej som for till storstan, uppvuxen i Umeå men bor nu på Lidingö utanför Stockholm. Jag är sprallig och energifull, öppen och nyfiken på allt och alla! Jag drömmer ganska mycket. När andra har panik inför framtiden, så är jag ganska lugn. För jag har så mycket drömmar, och idéer om vad jag vill göra! Jag älskar att sjunga och att connecta med och möta folk genom det. Det har jag alltid gjort.

Hur började ditt musikintresse?

Mitt intresse för musik började när jag var liten i Umeå. Min pappa är gammal musiker och jag fick snacka på en skiva med Markoolio. Och det var ju svincoolt då! Jag fick säga någon tuff mening och så mixade de till någon effekt på det, haha! Jag blev en ljudeffekt helt enkelt. Det gav mig en boost på något sätt, att ha fått möjligheten att göra något på riktigt, även om jag inte upptäckte mitt sångintresse förrän långt senare.

När jag kom till Stockholm började utforska musikvärlden mer. Jag började med blockflöjt och sedan sång- och musikklass. En av mina första drömmar som liten var att stå på en stor scen och plötsligt några år senare så stod jag på Nybrokajen, utanför Dramaten i Stockholm och sjöng med min klass inför massor av folk. Det var häftigt.

Hur kommer det sig att du började på Fryshuset?

Kadde, Kadiatou, är en av mina bästa vänner och det var faktiskt hon som peppade och smittade mig med sin energi och sin övertygelse. Jag hade tänkt gå ekonomi eller något, men så sa hon ”Kom igen! Ska vi inte gå Fryshuset musik ihop?”.

Vad har påverkat dig mest i din passion för musiken?

Mina tjejkompisar. Folk runt omkring mig som visar att det går. Jag har alltid varit lite tveksam. Har alltid tyckt det varit roligt, men inte haft självförtroendet att söka mig vidare. Så när de tar sig dit de vill så gör det att jag stärks i min tro att jag också skulle kunna göra något liknande. De är mina förebilder och utan dem hade jag inte tagit mig såhär långt.

Så det är en av de största anledningarna till att jag också utvecklas så mycket här på Fryshuset. Det är inte bara på grund av bra sånglärare och teknikövningar. Det handlar lika mycket om människorna runt omkring. Både i din närhet, dina sociala relationer, och folk från branschen. Att bli trodd på betyder så mycket!

Hur har din sociala omgivning påverkat dig och din kreativitet?

En stor drivkraft för mig har alltid varit att hitta och umgås med olika sorters människor. Både socialt och kreativt är det viktigt för mig. Det skapar en viss trygghet som jag inte riktigt kan förklara. Innan har jag bara gått i ”snobbskolor”, jag bor på Lidingö utanför Stockholm. Det har inte varit många som ser ut som jag, om man säger så. Jag har alltid trivts bra, men kanske inte helt klickat, känt att ”här hör jag hemma”. Det har inte funnits så många som är intresserade av musik på samma sätt som jag. För att ta ett exempel: på skolavslutningen sjöng alla svenska poplåtar. Inte min kopp te.

Här på Fryshuset finns alla olika stilar och driv och passioner! Det är lätt att hitta och inspireras av olika genres, testa olika stilar och uttryck. Det är inte konstigt här, som det skulle varit på andra ställen. Och det är ju mycket mer intressant att umgås med folk som är och beter sig olika! Det har jag alltid tyckt.

Vad är din största huvudbry just nu?

Att börja ta kontakt med människor i branschen, som jag kanske träffat eller stött på under min tid här och tidigare. Det är en liten tröskel att ta sig över. Delvis då jag har ett år kvar av gymnasiet och vill gå ut innan jag börjar ta mig in i branschen på riktigt. Så jag vet inte riktigt hur jag ska börja… Men en plan är att resa, och än en gång få möjlighet att träffa andra människor, olika människor med liknande intressen. Sverige har en stor plattform absolut, men jag tror ändå på att börja utomlands och ta det därifrån. Att hitta och utveckla mig själv där, ihop med intressanta personer med andra perspektiv.

Vad är din största glädje just nu?

Kanske att jag har fyllt 18 år, haha! Jag älskar min familj, men jag har alltid velat bygga mitt egna liv och göra min egen grej. Det har jag sagt sedan jag var liten. Nu kommer jag inte längre hindras av att vara ”under 18”. Så nu ser jag så mycket möjligheter! Resa själv, skriva på saker själv. Göra saker själv.

Dionne är elev på Fryshusets Gymnasium, inriktning passion sång.