YOUNG 

ESSENTIALSFotbollsspelaren som
blev konstnär


Gideon är 20åringen från Östberga som bryter barriärer, både i sin bildkonst och i sitt liv.“Folk runtomkring har alltid sett mig som en idrottare. Så när jag ville börja med fotografering hade många hade en tanke om det. De tyckte att jag skulle utnyttja min kroppshydda och styrka. Men jag ville inte det. Jag ville fokusera på att berätta andras historier. För alla vågar inte det, och då måste man ha personer som lyfter deras röster åt dem. Bilden på mig i scarf kommer från att jag har en vän som jobbar i Jordbro på en fritidsgård där. Han hade en sån scarf som jag har på mig idag, och han blev lite retad av sina kollegor. Så jag tänkte – vet du vad, jag ska göra samma sak. Jag brukar inte behöva ta samma skit för jag är lite större, jag kommer undan med sånt på ett annat sätt.” - Gideon


”Jag ser mig själv som en eld, som kan låna ut min kraft och inspiration till andra människor”
Gideon är 20-åringen från Östberga som bryter barriärer, både i sin bildkonst och i sitt liv. När han tog språnget från fotbollsspelare till fotograf var det många som ifrågasatte hans val, de tyckte han skulle göra större nytta på fotbollsplanen. Nu använder han sin styrka för att ge röst åt historier och berättelser som annars kanske inte hade hörts.


Hur hittade du fotointresset?

Det började nog redan med mitt modeintresse, som jag haft länge och experimenterat en del med under åren. Det är dels tack vare min syster, som borrade in sitt skointresse i mig. Jag är väldigt skointresserad och har många som jag samlar på.

Men sen var min far också alltid väldigt fotointresserad. Jag kommer ihåg att han hade en hel väska full med foton.

Genom fotografering fick jag ett nytt utlopp för min kreativitet, och mitt insta-konto är en öppen plattform för folk att se kultur. Tanken är alltid att bryta barriärer i min bildkonst och det kommer komma mer grejer där. Jag rekryterar modeller just nu, med fokus på variation och perspektiv. Killar, tjejer, trans, m.m. 


Hur gick det att ta steget från fotbollsspelare in konstvärlden?

Att gå från sportvärlden och få en tå in i den kreativa har varit svårt och tagit tid, då många runt omkring mig hade en åsikt. 
Min omgivning har alltid sett mig som en idrottare. Så när jag ville börja med fotografering väckte det väldigt många tankar. De tyckte att jag skulle utnyttja min kroppshydda och styrka, men nej jag ville inte det. Jag vill fokusera på att berätta andras historier. För alla vågar inte det, och då måste man ha personer som lyfter deras röster åt dem.

Bilden på mig i scarf kommer från att jag har en vän som jobbar i jordbro, på en fritidsgård där. Han hade en sådan scarf som jag har på mig idag, och han blev lite retad av sina kollegor. Så jag tänkte vet du vad, jag ska göra samma sak. Jag brukar inte behöva ta samma skit för jag är lite större, jag kommer undan med sånt på ett annat sätt.

Vad blir nästa steg?

Jag försöker inspirera andra utifrån mitt intresse. Jag ser på mig själv som en pelare, en eld, som kan låna ut min kraft och inspiration till andra människor.

Just nu är jag också sugen på att börja filma lite musikvideos, och jag drömmer om att bli kreativ direktör.

Gideon är en del av Fryshuset i Östberga.