YOUNG 

ESSENTIALS


Skateboard-designern från Afghanistan


Nemat kom till Sverige från Afghanistan 2015. Nu är han en del av kärnan i Fryshusets verksamhet Skate Nation och efter att ha fått designa Skate Nations egen skateboard har Nemat nu bestämt sig för att fortsätta på design-spåret och starta eget klädmärke.
”Jag fick frågan om jag ville göra Skate-Nations egen bräda med tema Sverige och Afghanistan och tyckte det lät roligt. Det var svårt att välja ut vad jag skulle måla, det finns så mycket att välja på från båda länderna. Men till slut valde jag att måla en drake, den symboliserar Afghanistan. Gotlands raukar symboliserar Sverige. Båda sakerna har jag en personlig koppling till. Jag tycker de är vackra. Drakar är populärt i Afghanistan, och jag har själv flugit mycket drake. Jag gillar det och är bra på det. Gotlands raukar valde jag för jag var där i somras med min familj.” - Nemat
“Skateboard är en frihetskänsla. När man får sätta sina tricks mår man bra. Det bästa i världen.” 
Nemat kom till Sverige från Afghanistan när han var 13 år. Det var 4 år sedan. Han separerades från sin familj i Turkiet, och har inte sett dem sedan dess. Han vet fortfarande inte var de är idag, men har inte gett upp hoppet om att återse sina familjemedlemmar. Det är svårt att balansera behoven av att vilja prata om dem, och inte vilja tänka på hur mycket han saknar dem.


Hos sin värdfamilj i Sverige testade Nemat en gammal skateboard som familjen hade i garaget. Efter att ha sett en tidningsannons med en afghansk pojke som skejtade på, gav han sig av till SkateNation och Fryshuset. Nu är han en del av kärnan i SkateNation, en av de tidiga medlemmarna. Han älskar skate och frihetskänslan det ger. Mest gillar han utvecklingen, att känna att man klarar av nya trick och tar sig förbi hinder. Att bli bättre.

Viktor Telégin, som är en av SkateNations skapare, kom med idén att låta en av medlemmarna göra Skate- Nations egen bräda med tema Sverige och Afghanistan. Nemat fick frågan och tyckte det lät roligt. Han ritade och mailade över skisserna till en konstnär som fick lägga sista touchen.

Hur väljer man vad som är viktigt när man ska visualisera något?

Det var svårt att välja ut vad jag skulle måla, det finns så mycket att välja på från båda länderna. Men till slut valde jag att måla en drake, den symboliserar Afghanistan. Gotlands raukar symboliserar Sverige. Båda sakerna har jag en personlig koppling till. Jag tycker de är vackra. Drakar är populärt i Afghanistan, och jag har själv flugit mycket drake. Jag gillar det och är bra på det. Gotlands raukar valde jag för jag var där i somras med min familj.

Men när du designar ngt för skateboard måste du också tänka större. Ha ett ungdomstänk, och tänka lite utanför ”skateboardstemat”. De som inte åker skateboard, hur tänker de? Att sen få sälja brädorna var fantastiskt. Att se andra vilja ha mina brädor.

Och nu ska du lansera ditt egna skate-märke Loy-Skateboardin?

Ja precis! Viktor telégin hjälpte mig även med det. Det betyder mycket för mig. Vi har precis dragit igång det och fokuserar än så länge på t-shirts. Nästa steg blir att jobba fram en hemsida och en instagram för märket.


Vad är det bästa med Skate-Nation och Fryshuset?

Skateboard är en frihetskänsla. När man får sätta sina tricks mår man bra. Det bästa i världen. Men SkateNation är också som en stor familj. Alla känner varandra, och alla kommer från olika länder och olika kulturer. Från Kambodja, Afghanistan, Pakistan, Afrika, Saudiarabien, Irak, Serbien, Sverige, Ryssland. Det är något av det bästa med SkateNation. Man får möjlighet att lära känna deras olika länder och kulturer. 

Jag som varit med ett tag är också coach nu, så jag hjälper de nya som kommer. Det känns helt fantastiskt. Vissa kan inte svenska, då är det svårt att förklara hur de ska stanna och vända. Men man hittar alltid någon lösning. Och vi har nästan alltid någon som pratar rätt språk.


Nemat är 17 år, coach och skatare inom Skate Nation StockholmFryshuset och har precis lanserat sitt eget skate-märke Loy Skateboarding. 


Mark