YOUNG 

ESSENTIALS
13 år, fyra språk, tusen intressen


Melek är 13 år men med föräldrar från Tunisien och släkt i Frankrike pratar hon redan fyra språk.
Hon har också mängder av intressen, hobbies och framtidsplaner - och vill aldrig sluta lära sig nya saker. 

“Mina föräldrar kommer från Tunisien, så hela familjen pratar arabiska, och morfar är från Frankrike, därför pratar jag också franska. Vi brukar åka till Tunisien två gånger per år, och då brukar jag alltid testa något nytt, en aktivitet eller öva språk. Jag gillar det, och tänker mycket på att lära mig nya saker. När mina föräldrar var små så hade inte dom chansen att hitta det dom älskar och är bra på, så dom vill liksom att jag ska få den chansen. Och nu har jag hittat det jag är bra på - som måleri, karate, thaiboxning. Och så drömmer jag om att bli skådespelare, eller journalist.” - Malek


“Du ska verkligen känna “det är det här jag vill hålla på med”.

Melek är 13 år men pratar redan fyra språk. Hon har också mängder av intressen, hobbies och framtidsplaner - och vill aldrig sluta lära sig nya saker. Tack vare hennes bakgrund med föräldrar från Tunisien och med släkt i Frankrike övar Melek på sina många språkkunskaper. Nyfikenheten kommer också hemifrån, med en mamma som är journalist. Melek drömmer om att bli skådespelerska och är helt inställd på att så ska det bli.
Här kommer en stor dos inspiration och energi för dig som vill pröva något nytt!Berätta om din bakgrund och dina intressen - de är många!

Mina föräldrar kommer från Tunisien, och vi brukar vara i Frankrike. Min morfar är från Frankrike, därför pratar jag franska. Hela min familj pratar arabiska. Vi brukar åka till Tunisien två gånger per år, och då får jag alltid pröva någon ny aktivitet. När jag åker dit så brukar jag gå och måla, gå på karate, lära mig språk och så…

Hur gör du för att hela tiden lära dig nya saker?

Jag har ganska lätt för mig att lära, jag tänker rätt mycket på att lära mig nya saker och om jag vill lära mig någonting nytt då gör jag det. Jag bara försöker. Och mina föräldrar vill verkligen att jag hittar någonting jag är bra på… När dom var små så hade inte dom chansen att hitta det dom älskar och är bra på, men dom vill liksom att jag ska få den chansen. Och nu har jag hittat det jag är bra på - som måleri, karate och thaiboxning.Vad drömmer du om?

Jag vill bli skådespelare eller så vill jag bli journalist. Min mamma var journalist i Frankrike och hon är nästan som min förebild för hon kan väldigt många språk, min mamma. Hon kan sex språk. Så hon är liksom min förebild och man kan säga och jag försöker lära mig från henne. 

Vad kan du ge för tips till andra som vill pröva något nytt?

Då tycker jag bara att man ska prova, och det är alltid någonting man kommer fastna för och känner “det här är min grej” liksom och “det här vill jag fortsätta med”. Om du börjar på någonting och känner typ “nej det här gillar jag inte” då ska du inte gå på det, utan du ska verkligen känna “det är det här jag vill hålla på med.

Melek är elev på Fryshusets Grundskola.